Aanmelden Club Diabetes

Algemene informatie

Welkom bij Club Diabetes. Club Diabetes is een nieuw leefstijl programma. Het programma vindt je geheel in de Club-App.  Je huisarts kan desgewenst op de hoogte gebracht worden na je aanmelding. Bij de Club vind je ervaren buddy’s en een community waar (ex-)patiënten (en partners),  met type 2 diabetes elkaar kunnen vinden.


Doel is om gesteund door anderen en blijvende aanpak van  leefstijl,  je beter en fitter te voelen en weer de regie terug te pakken over je eigen gezondheid. Wie weet kun je daardoor je medicatie verminderen!

Doel van Club Diabetes

Ons doel is : Bonding met een buddy & Leefstijl Kennis & Community. Digitaal doch persoonlijk

 • Goede leefstijl aanpak grootschalig en laagdrempelig toegankelijk te maken voor een grote groep mensen met type 2 diabetes.
 • We benadrukken dat met name ook de partners welkom zijn.
 • Mensen met diabetes met elkaar in contact te brengen om zodoende van elkaar te leren en steun te bieden aan elkaar.
 • Deelnemers weer baas te maken over de eigen gezondheid
 • Dat deelnemers in staat zijn hun diabetes te verbeteren, suikers en het gewicht te verbeteren en de medicatie te minderen of zelfs te stoppen.

Voor wie:

We richten ons op alle mensen met (pre)diabetes type 2, en/of partner van, die:

 • Voldoende handig zijn om online tools te kunnen gebruiken zoals de app van Club Diabetes.
 • Ouder dan 18 jaar en jonger dan 80 jaar zijn.
 • Nu niet door een ander ziektebeeld in een ingewikkeld medisch traject zitten (bijvoorbeeld chemo traject).
 • Nu niet deelnemen aan een 'Keer Diabetes 2 Om' of gebruik maken van een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) . Het is niet handig om meerdere programma's tegelijk te doen. Je bent wel welkom als een ander programma is afgesloten.

Wat houdt het Club-programma in?

Onze aanpak: Persoonlijke benadering

 • Grote community die lief en leed deelt in de weg naar leefstijlverbetering. Je vindt de anderen in de app van de club. Hier kun je samen chatten.
 • Persoonlijk contact met een buddy. Een buddy is een ervaringsdeskundige. Dat betekent gewoon iemand net zoals jij en ik, die ook diabetes heeft (gehad). Vaak heeft de buddy al winsten behaald op het 'leefstijlpad'. De buddy is om naar jouw verhaal te luisteren.
 • Leefstijl info en kennis laagdrempelig aan te bieden. Via de app kun je filmpjes bekijken van verschillende professionals. Luister en kijk bijvoorbeeld naar de prachtig filmpjes van Bas van de Goor of van Prof. Liesbeth van Rossum. Zij vertellen je over bewegen en het gevaar van een crash dieet. We brengen je zo op de hoogte van alle pijlers die belangrijk zijn bij diabetes: eten en drinken, bewegen, maar ook stress, slaap en omgeving. Op dit moment hebben meer dan 20 leefstijl professionals een filmpje gemaakt.
 • Weten door meten; in de app kun je veel verschillende waardes invoeren. Hier krijg je ook feedback op. Belangrijke diabetes waardes zijn:
  - gewicht
  - buikomvang
  - nuchter glucose
  - Hba1c
  - medicatiegebruik
 • Blogs van kaderarts Jacqui van Kemenade. Via korte blogs leer je meer over leefstijl en over wat diabetes precies is. In de app kun je zelf op zoek gaan naar wat jij interessant vindt.
 • Webinars om de 2 weken met verschillende professionele sprekers
 • Onder toezicht medisch team.

Concreet aanmelden en app

Club Community

Een belangrijk deel van Club Diabetes is de Club zelf. Een club krijgt pas meerwaarde als er meer leden zijn. In de Club-chat vind je anderen. Je kunt ‘stil’ zijn of je kunt uitgebreid de posts of blogs van anderen lezen. In de club wordt online lief en leed gedeeld. Het is dus ook mogelijk om deel te nemen onder een pseudoniem. Je mag je daar voorstellen, maar dit hoeft niet. Het zelf bloggen of delen van wat je bezighoudt mag, maar niets hoeft. In die zin is Club Diabetes geen vaststaand programma. Je kiest je eigen tempo en de eigen intensiteit van deelname.

Buddy

Belangrijk bij Club Diabetes: bij wie zoek je steun? Een enkele keer per jaar in de kamer van de dokter of de zuster? Of van die buddy, die al ervaring heeft met het aanpassen van zijn/haar leefstijl en de ups en downs kent? Binnen het Club Diabetes Programma kent je buddy de weg!

In de Club-app kun je een Buddy kiezen. Ook dit mag en is niet verplicht. Je buddy weet wat de uitdagingen zijn die ook op jouw pad komen. De buddy is je coach-maatje waar je altijd op terug kan vallen.

Als je een buddy kiest kun je met hem of haar een paar beeldbel gesprekken voeren. Zo kun je samen praten over de persoonlijke uitdagingen en doelen op leefstijl gebied. De buddy geeft nooit medisch advies maar praat met je vanuit zijn of haar eigen ervaring. De buddy’s van de Club zijn ervaringsdeskundigen en krijgen coaching en supervisie vanuit het medische team.

Als je de smaak te pakken hebt, kun je ook zelf op termijn ook buddy worden. Neem dan met ons contact op als je dit wil.

Rol van de huisarts

Leefstijlaanpak kan heel effectief zijn. Als je dit heel consequent toepast kunnen de suikers enorm gaan zakken. Het is dan heel belangrijk dat de huisarts weet hoe fanatiek je bezig bent en dat medicatie op tijd wordt afgebouwd. We willen voorkomen dat deelnemers bijvoorbeeld rondlopen met een te lage bloedsuiker (hypo). Belangrijk is dus dat je goed contact houdt met je eigen huisarts en POH. Houd elkaar goed op de hoogte van de vorderingen en eventuele veranderingen in leefstijl in voeding.

Wat wordt er van je verwacht

Club Diabetes is geheel vrijblijvend. Toch zijn er wel een aantal verwachtingen. Hier volgen de minimale eisen.

 1. Opgeven via de website
 2. Als je wilt stoppen, meld je je af via: info@clubdiabetes.nl.
 3. Respectvol omgaan met de anderen in de Club-community.

Vertrouwelijkheid van je gegevens

Binnen de community kun je of met je eigen naam of een pseudoniem deelnemen. Alleen je buddy en het Club-team kennen je echte naam en e-mailadres.

Club Diabetes is een (online) plek waar je andere mensen vindt met diabetes type 2 en mensen die deze ziekte met hun leefstijl omgekeerd hebben. Je kunt leren van elkaars verhalen. Een soort online dorpsplein. Vertel hier jouw verhaal, vind hier je lotgenoten, en lekkere recepten. Vind de leefstijl die jou beter, vitaler en gelukkiger maakt. Maar bovenal, niet voor even, maar voor altijd en mét plezier!
En als het je gelukt is, dan mag je hier ook de ervaring en kennis delen die jou beter heeft gemaakt.

Iedereen die meedoet leert over:

 • Wat is diabetes?
 • Hoe pak je het aan?
 • Moet je op crash dieet?
 • Moet je nu wel of geen koolhydraten eten?
 • Kan ik nog wel lekker eten?
 • Moet ik nu heel veel gaan sporten?
 • .... en ga zo maar door.

Welkom bij onze Club  en we hopen dat je er veel van op gaat steken en erin slaagt je diabetes om te keren!