Sinterklaas is BLAUW!

Jacqui van Kemenade
11 november 2021

Elk jaar komt Sinterklaas uit Spanje en dan wel uit San Nicolás del Puerto (zo heb ik me laten vertellen). Ik pleit ervoor dat deze plek in Spanje tot Blue Zone wordt benoemd.
Er zijn een paar plekken op de wereld waar mensen heel gezond oud worden. Daar leven veel 100-plussers. Sardinië en Okinawa in Japan zijn 2 voorbeelden. Deze plekken worden ‘Blue-zones’ genoemd.

Sinterklaas is de ultieme ‘Centennial’ of 100-plussser. Als je de Sint straks weer vrolijk ziet rond paraderen op zijn schimmel dan mag je zeggen dat hij een zeer gezonde Centennial is. Ik heb horen zeggen dat hij ruim boven de 100 is en mogelijk zelfs de 200 aantikt en nog nooit een huisarts heeft bezocht! (Behalve 1 keer toen hij van zijn schimmel viel en bij mij even zijn linker enkel moest laten intapen. Wat een eer!)

We zijn trots op onze Sint en zijn Pieten. Niet alleen mogen we mooie cadeaus ontvangen van deze genereuze man en zijn familie maar we kunnen dus ook wijze leefstijl lessen leren van de Goedheiligman!

Waarom wordt men in de Blue zones oud zonder al de ellende van diabetes, hart- en vaatziekten en noem maar op? Waarom zie je vrolijk babbelende 100-plussers op hun fietsje in Okinawa rondfietsen of in hun tuintje scharrelen? Er blijken 9 geheime krachten te zijn waardoor men op weg is naar een gezond bijna eeuwig leven. En wat blijkt? Sinterklaas kent deze 9 wijze krachten en leeft ernaar? Hoe dan? Daar komt tie:

De 9 Geheime Krachten mag ik nu met u delen!

1. Blijf door de dag heen in beweging
Zodra de Sint van de Stoomboot stapt, jakkert tie de hele dag door het land. Energiek stappend, staf in hand (hij blijkt nu een stappenteller te dragen en komt ruim boven de 10.000 stappen) en als hij lichtelijk uitgeteld is dat gaat hij niet uitgezakt in een auto verder. Nee hij pakt zijn schimmel. En hop de daken op. En die pieten dan. De hele dag klimmen en in de weer. Dat is nog wat anders dan uitgeblust naar je schermpje staren.
Dus leeft Sint volgens geheime kracht 1? Zeker! CHECK

2. Leef met een bestemming of doel
Als iemand een doel heeft dan is Sint het wel. Een goed doel. Nog beter. Elk jaar maar weer kinderen blij en gelukkig maken. Als de kinderen gelukkig zijn dan is hij ook gelukkig. Hij gaat ook niet met pensioen. Het is nooit af. Hij gaat door tot hij erbij neervalt. Maar dat gebeurt dus niet. Want dit doel doet leven!
Dus; CHECK

3. Zorg voor een gebalanceerde gemoedstoestand
Gebalanceerder kan niet. Ik heb de Goed Heilig man nog nooit in de stress gezien. Ook als je uren staat te wachten op de kade en de stoomboot is te laat, je handen zijn afgevroren. Nee hoor. Onverstoord en relaxed komt hij weer prachtig aangekleed van de boot gestapt.
Dus; CHECK

**4. Stop met eten als je 80% vol zit. **
Ik zie de Sint altijd rustig eten. Hij neemt de tijd. Je ziet gewoon dat hij zijn verzadigingshormonen alle tijd geeft om het signaal van; ‘We zitten vol’ af te geven. Ook hier geen haast. En ik zie hem echt nooit in de snackbar op de hoek gauw een frietje naar binnen stouwen. Nee hoor. Dat zit snor.
Dus; CHECK

5. Focus op gezonde onbewerkte plantaardige voeding met af toe biologisch vlees of vis
Sint woont in San Nicolás del Puerto. Midden in Spanje. Het Spaanse mediterrane dieet is het gezondste wat er is. De hele dag eten die lui gegrilde groentes, olijfolie, noten, zaden, pitten, een visje vers uit de zee. En smullen maar hoor, want lekker!
Dus; CHECK

6. Drink gematigd wijn, liefst alleen bij sociale gelegenheden
Op het Sinterklaas journaal kijk ik altijd goed wat de beste man aan het drinken is, ik zie meestal een gloeiendhete bak thee, koffie zonder suiker, chocomelk en hooguit op sinterklaasavond een glue-wijntje. Ok dan. Soms eet hij er een pepernoot bij. Maar graaien in een zak heb ik hem nooit zien doen. Altijd even verfijnd en met klasse.
Dus; CHECK

7. Wees bewust van de waarde van spiritualiteit
Sinterklaas is een Goed HEILIG man. Spiritueler kan het niet worden!
Dus; CHECK


8. Zet je familie op de eerste plek
Sint is dol op zijn pieten-familie. Daar is altijd helemaal vol van. Het is altijd Piet voor en Piet na. Hij zorgt ook dat wij weer als familie bij elkaar komen. Hoe prachtig is het om met joelende kinderen op 5 december oma omver te gooien op zoek naar pepernoten?
Dus; Check

9. Zorg voor een liefdevolle omgeving
Dubbel Check zou ik zeggen; Heel het land is gek op de Sint en zijn Piete- bazen. We zijn er elk jaar weken mee bezig en huilen hardop als hij een jaartje niet mag komen. Die man wordt op handen gedragen. En we kunnen hier meteen de Pieten discussie oplossen:

Sinterklaas en de Pieterbazen zijn gewoon hartstikke BLAUW! Lang leve de Sint!