Normaal waardes Hba1C en Glucose

Laat mij een aantal vragen beantwoorden die menig (Diabetes) patient stelt:

1. Wanneer stelt de Huisarts de diagnose diabetes?
Antwoord:

  • 2 nuchtere bloedsuikerwaarden ≥ 7,0 mmol/l op 2 verschillende dagen
  • of willekeurige bloedsuikerwaarde ≥ 11,1 mmol/l in combinatie met klachten passend bij hyperglykemie (verhoogd bloedsuiker).

2. Wat is, nadat de diagnose is gesteld, de streefwaarde van glucose(volgens de huisartsen standaard)?
Antwoord:

  • Een nuchtere bloedsuiker tussen de 4,5 en 8 mmol en/of
  • een bloedsuiker postprandiaal (twee uur na het eten) onder de 9 mmol/l.
Wat is Hba1C?

Maar eigenlijk kun je beter naar de waardes van je HbA1c kijken. De hoge bloedsuikers zorgen dat je rode bloedcellen gaan versuikeren. Die versuikerde bloedcellen meten we als ons zogenaamde HbA1c. Deze waarde zegt iets over je langetermijnsuikers en is waardevoller. Voor iedere leeftijd bestaat een ideaal HbA1c. In het algemeen proberen we de HbA1c onder de 53 mmol/mol te houden. Maar een gezond Hba1c bij iemand zonder diabetes is meestal onder de 39 mmol/mol. Als je ouder dan zeventig bent en al langer dan tien jaar diabetes hebt, mag die HbA1c best iets hoger zijn. Net als de bloeddruk. Van een te lage bloeddruk wordt iemand op leeftijd duizelig en niet lekker. Zo ook voor de bloedsuiker: de HbA1c mag dan tot de 64 mmol/mol komen. Dit met name bij medicatiegebruik.

Iemand die sterk koolhydraat beperkt eet, mag op oudere leeftijd ook een stuk lager zitten. Een HbA1c is een weerspiegeling van de laatste drie maanden. Deze waarde is dus belangrijker dan een eenmalige glucosemeting.

Wat lastig is, is dat het Hba1c een gemiddelde waarde is. Soms kun je een goed gemiddelde hebben maar veel glucose-uitschieters van hoog naar laag. Hier kan je lichaam (en met name je brein) niet tegen. Je lichaam heeft profijt van stabiliteit in de suikers. Dus controleer je glucose 1,5 uur na de maaltijd, om te kijken of je toch niet te veel uitschieters hebt.