Zoeken naar vaccins en behandelingen is wat de klok slaat; relatief weinig gaat het over weerbaarheid en weerstand. Daar ziet Monique Tjon-A-Tsien, kaderhuisarts Hart- en Vaatziekten, werkzaam in Wateringen graag verandering in. Haar integrale leefstijladviezen behelzen onder meer koudetraining. Niet alleen creëer je hiermee meer bruin vet, maar er ontstaan ook meer witte bloedlichamen en NK-cellen. Methoden om ons beter te bewapenen in deze coronatijd!
Deze podcast is opgenomen met Tom van het Hek. De podcast is opgenomen om andere huisartsen te inspireren maar is heel kort en toegankelijk ook voor de leek.
Veel luisterplezier!
Kijk voor meer info op de website van Huisarts Monique: https://www.koudeseminaar.nl/
Op haar website gaat Monique in op de voordelen van koude training; maar wanneer moet het niet niet doen?
Koudetraining heeft veel positieve gezondheidseffecten. Het is alleen niet voor iedereen geschikt en kan bij verkeerd gebruik ook negatieve gezondheidseffecten hebben.
Een en ander hangt van de temperatuur van het water, de ervaring van de persoon met de kou, de bouw van de persoon en de duur van de koudeprikkel af.
Bij Koudetraining gaat het om aan voelen. Een goede graadmeter is het wel of niet goed kunnen opwarmen na de koudeprikkel.
Indien de opwarming niet meer goed gebeurd is het advies de duur en de frequentie te beperken.
Wanneer niet:
Wanneer u niet zomaar aan Koudetraining kan doen en met uw eigen arts moet overleggen zijn bij:
Koude kan bij langdurige blootstelling gevaarlijk zijn. Het kan leiden tot onderkoeling en zelfs dood.
Blijf liever niet langer dan 2 minuten in het koude water of ijswater (temperatuur onder 3,9 graden Celcius).
Het wordt aangeraden om een Koudetraining bij een gecertificeerde koudetrainer (Wim Hof instructeur of Winterzweminstructeur) te doen, danwel u door een in de Koudetraining geschoolde arts of hulpverlener te laten adviseren.
Bij twijfel wordt geadviseerd altijd uw eigen arts te raadplegen voordat u aan Koudetraining gaat doen!