Het Amerikaanse Senseonics heeft in de Verenigde Staten goedkeuring van de Food and Drug Authority om zijn Eversense E3 continue glucose monitoring systeem op de markt te brengen. Die implanteerbare sensor kan 6 maanden gedragen worden en helpt diabetespatiënten om hun bloedglucose te monitoren. Het Eversense systeem is in Nederland ook verkrijgbaar. De sensor moet wel worden ingebracht of verwijderd door een zorgverlener.
Met een ziekte als type 1 diabetes ben je 24/7 bezig: het plannen van activiteiten en maaltijden, het meten van bloedglucose en het toedienen van insuline. Elke dag prikken mensen met diabetes type 1 zo'n vier tot vijftien keer in hun vingers om hun bloedglucose te meten. Inmiddels heeft de glucosesensor zijn intrede gedaan. Dat is een minuscuul draadje, naaldje of sensor die vlak onder de huid gedragen wordt.
De enzymen op het draadje reageren op een stofje dat een indicatie geeft van de bloedglucose. Op de huid wordt een zender gedragen, die in staat is om de gemeten bloedglucose door te geven aan een speciale ontvanger of een smartphone. Een glucosesensor voert elke vijf minuten een meting uit. Die data worden in de app of online omgeving verzameld, zodat ook trends zichtbaar en tastbaar worden. Daarnaast geven veel glucosesensors een alarm af bij een dreigende hoge of lage waarde, zodat iemand tijdig actie kan ondernemen (ook op momenten dat je druk bent met iets anders).
Pijnloos, snel, discreet: het is direct duidelijk dat een sensor veel voordelen biedt in vergelijking met de vingerprik. Het Franse PKVitality werkt aan continue glucosemonitoring met sensor via een smartwatch. Abbott heeft met zijn Freestyle Libre systeem een sensor die op de bovenarm wordt en daar maximaal twee weken kan blijven zitten. Het Freestyle Libre systeem wordt wereldwijd door 3,5 miljoen mensen gebruikt, melde Abbott tijdens CES 2022 in een presentatie.
Naast een smartwatch en sensor op de arm zijn er ook implantaten die bloedglucose meten in het lichaam. Het is slechts een fractie van de CGM-markt, maar wel een groeiende. Deze week kwam het bedrijf Senseonics in het nieuws: het bedrijf krijgt goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Authority om zijn Eversense E3 continue glucose monitoring systeem (CGM) op de markt te brengen in de Verenigde Staten.
De implanteerbare sensor van Eversense is een continue glucosemonitoringsysteem dat gedurende maximaal zes maanden gebruikt kan worden voor het meten van glucosewaarden bij volwassenen met diabetes. Het systeem werkt met een sensor die - door een zorgverlener - net onder de huid wordt geïmplanteerd. Boven die sensor wordt een zender gedragen, op de huid, die glucosegegevens ontvangt en verzendt naar een app. In de Eversense app kunnen gebruikers, net als bij andere CGM-systemen, hun data en trends zien. De zender kan vibreren om waarschuwingen te geven, bij te hoge of te lage bloedglucosewaarden.
De CGM zal naar verwachting vanaf het tweede kwartaal van dit jaar beschikbaar zijn voor consumenten in de Verenigde Staten, meldt Senseonics. Dat gebeurt via Ascensia Diabetes Care, de commercialiserings- en distributiepartner van Senseonics. Het bedrijf is later dit jaar van plan een proef te starten voor een sensor die 365 dagen kan worden gebruikt.
De farmaceut Roche had vanaf 2016 de Europese distributierechten voor de implanteerbare sensor van Eversense tot 2021. Inmiddels is Ascensia Diabetes Care de distributiepartner in Europa geworden, waar het de sensor onder de naam Eversense XL System in Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Spanje en Zwitserland verkoopt.
De implanteerbare sensor die wordt gebruikt in versies die nu in Europa te koop zijn, gaat 180 dagen mee. Senseonics vindt zelf dat het implantaat de voorkeur verdient boven draagbare sensoren die worden gebruikt door apparaten zoals Freestyle Libre, maar het implantaat heeft nog een zeer klein marktaandeel, in vergelijking met het commerciële succes van Abbotts product.