Verschil tussen Diabetes type 1 en 2
In dit artikel geven we je iets meer informatie over het verschil tussen type 1 en type 2 Diabetes.
Van Insuline word je dik!
Traditioneel worden type 1 en type 2-diabetes over één kam geschoren: beide zijn het aandoeningen die gekenmerkt worden door hoge bloedsuikerspiegels. Toch zijn ze twee uitersten voor wat betreft insuline afgifte: te weinig in het geval van type 1-diabetes, en soms juist (aanvankelijk) te veel in het geval van type 2-diabetes.
Hyperinsulinemie (te hoge spiegels insuline) veroorzaakt insulineresistentie: het lichaam is minder goed in staat zijn om op de boodschap van insuline te reageren. Dit is de kerneigenschap van type 2-diabetes . Omdat insuline niet meer goed 'werkt', gaat de alvleesklier steeds meer insuline afgeven om toch nog te proberen de suikerspiegels goed te houden. Insuline vangt de suikers weg maar....zet overtollige suikers om in vet. Van te hoge insuline spiegels wordt je dus te dik en krijg je een extra bandje vet rond je middel. Dit zie je bij veel mensen met type 2-diabetes.
Mensen die op mijn spreekuur komen met diabetes type 1, hebben een heel ander lichaam dan mensen met type 2-diabetes. De mensen met type 1 kunnen eten wat ze willen, maar vallen alleen maar af (laag insuline). Vroeger overleden kinderen met type 1 diabetes. Dit was voor de tijd dat men insuline van buitenaf kon toedienen.
Hieronder zie je een plaatje van een meisje en een jongen die type 1 hadden. Ze waren de eersten die insuline kregen toegediend (die Drs. Banting, de ontdekker van insuline, uit een kalfje had gehaald).
Links : voor insuline; rechts erna. Van insuline kom je dus aan in gewicht.
Teddy Ryder voordat hij insuline kreeg:
Teddy Rijder na insuline: goed aangekomen, en ontsprongen aan de dood, want zonder insuline had hij het niet overleefd.
Brief die Teddy Rijder schreef aan zijn arts , die hem gered had; opvallend is de regel: I am a fat boy now!
Iemand met type 2-diabetes, hoeft maar naar een taartje te kijken en komt al aan (hoog insuline). Kenmerkend is het extra bandje vet rondom de middel. Mensen met type 2 hebben dus te hoge aanmaak van lichaamseigen insuline.
Dus te weinig insuline is dodelijk, maar jarenlang te hoog insuline is in feite ook dodelijk. Alleen dit gaat niet zo snel. De insuline spiegel kan wel verhoogd zijn, maar je lichaam reageert niet goed op de insuline. De suikerspiegels lopen alsnog op en je krijgt diabetes type 2 met vaak op den duur ook de complicaties die daarbij horen (hart en vaatziektes enz.)
Herstel alvleesklier?
Vroeger dacht men, dat wat kapot is maak je nooit meer beter: maar daar komt men nu op terug. Met name bij diabetes type 2 dus, maar ook bij type 1 is men druk bezig om te kijken of er mogelijkheden zijn om bètacellen bijvoorbeeld weer aan te maken uit andere cellen in de alvleesklier: de alfa-cellen. Spannende ontwikkelingen. Een populair idee is dat zowel de vermindering van met name bewerkte koolhydraten, maar ook een vermindering in totale calorieën beide effectief zijn voor herstel van de alvleesklier. Omdat er minder glucosebelasting is, geven koolhydraatbeperkte diëten een verlaging van de behoefte aan insuline. De alvleesklier kan dus uitrusten.
Koolhydraatbeperking
Studies naar koolhydraatbeperking laten zien dit zeer effectief is om complicaties van diabetes type 2 te voorkomen, bloedsuikerspiegels te verbeteren, insuline spiegels te verbeteren en je aangetaste 'diabetes lijf' weer te herstellen. Veel artsen en wetenschappers bevelen om die reden een koolhydraatbeperking als eerste aan bij diabetes type 2. Dit doen ze omdat te zien is dat je dan snel insuline kan afbouwen en dat er ook een verbetering plaatsvindt van de bètacellen van de alvleesklier. De bètacellen zijn dan zelf weer in staat om insuline aan te maken. Je kan dus je lichaam en met name dat deel van van het lichaam, dat we de alvleesklier noemen, herstellen. Echt beter maken. Maar vergis je niet, je herstelt veel meer dan dat. Ongeveer 65% van de mensen met diabetes type 2 hebben ook leververvetting en andere ellende. En dit herstel je ook! Zelfs al vrij snel na het gezond eten en het verliezen van je zwembandjes.
Belangrijk is als je een koolhydraatbeperkt dieet volgt, dat je wel voldoende eiwitten en gezonde vetten eet.