Granola (suiker- en glutenvrij)

Maak je weleens glutenvrij- Suikervrije granola? Je kan heel makkelijk zelf granola maken zonder toegevoegde suikers door opgeklopt eiwit te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je haver-notenmengsel goed aan elkaar plakt en je lekker krokante granola krijgt.

Ingrediënten

  • 100 gram gemengde zaden
  • 150 gram (glutenvrije) havervlokken
  • 25 gram kokosvlokken
  • 1 theelepel kaneel
  • 3 eiwitten
  • 150 gram rauwe noten (amandelen, walnoten, paranoten of pistache)
  • optioneel: gedroogd fruit zoals rozijnen en cranberries

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Hak de noten grof. Meng de noten met de kaneel en haver- en kokosvlokken.
  • Klop 3 eiwitten stijf met een mixer. Blijf kloppen tot je schuimig eiwit krijgt en je de kom ondersteboven kan houden zonder dat het naar beneden loopt.
  • Meng de eiwitten onder het haver-notenmengsel.
  • Ben je een echte zoetekauw? Dan kan je nog wat 'Manuka' honing toevoegen, maar gebruik niet te veel als je een gezonde granola wil maken.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid het mengsel hierover uit.
  • Plaats in de oven voor ongeveer 35 minuten. Schep regelmatig eens om en blijf in de buurt om te checken dat de granola niet verbrandt.
  • Als de granola klaar is, laat je die eerst afkoelen voor je hem in een wekpot doet.
  • Voor een zoete toets kan je er nog wat gedroogd fruit zoals rozijnen of cranberries onder mengen.

Smakelijk!

Een recept van Terry Loeve