Granola (suiker- en glutenvrij)
Maak je weleens glutenvrij- Suikervrije granola? Je kan heel makkelijk zelf granola maken zonder toegevoegde suikers door opgeklopt eiwit te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je haver-notenmengsel goed aan elkaar plakt en je lekker krokante granola krijgt.
Ingrediënten
- 100 gram gemengde zaden
- 150 gram (glutenvrije) havervlokken
- 25 gram kokosvlokken
- 1 theelepel kaneel
- 3 eiwitten
- 150 gram rauwe noten (amandelen, walnoten, paranoten of pistache)
- optioneel: gedroogd fruit zoals rozijnen en cranberries
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 150°C.
- Hak de noten grof. Meng de noten met de kaneel en haver- en kokosvlokken.
- Klop 3 eiwitten stijf met een mixer. Blijf kloppen tot je schuimig eiwit krijgt en je de kom ondersteboven kan houden zonder dat het naar beneden loopt.
- Meng de eiwitten onder het haver-notenmengsel.
- Ben je een echte zoetekauw? Dan kan je nog wat 'Manuka' honing toevoegen, maar gebruik niet te veel als je een gezonde granola wil maken.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid het mengsel hierover uit.
- Plaats in de oven voor ongeveer 35 minuten. Schep regelmatig eens om en blijf in de buurt om te checken dat de granola niet verbrandt.
- Als de granola klaar is, laat je die eerst afkoelen voor je hem in een wekpot doet.
- Voor een zoete toets kan je er nog wat gedroogd fruit zoals rozijnen of cranberries onder mengen.
Smakelijk!
Een recept van Terry Loeve